Reko Ekologisk

Citronen- Vår mångsidiga solfrukt

Aktuellt

Kontakt

Öppettider:
Mån-fred: 10.00-19.00
Lör: 10.00-16.00
Sön: 11.00-16.00

Telefon:
08-551 70 545

Citronens hemland är Indien. Och det var korsfarare som tog med sig citron till Spanien och Italien. Citron är en naturlig korsning mellan lime och sötcitron och erbjuder en otroligt stor mängd av C-vitamin i naturliga form som kroppen kan tillgodogöra sig på ett maximalt sätt.

Historiskt sätt, har vi runt om i världen använt citronens sura smak, allt från smaksättare till olivolja, vitlök och olika örter till smakbalanserare inom våra vanliga recept. Tycker man om att göra juice av färska bladgrönsaker som spenat, grönkål och mangold är det perfekt att ha i lite citron för att få en mer balanserad smak.

Förutom sina höga värden av C-vitamin, innehåller citron även järn, magnesium, fibrer, vitamin B6, B1, kalcium, kalium och koppar som är nödvändigt för att bilda röda blodkroppar och samverkar med järn för att bilda hemoglobin.

Hälsofördelar med citron:

Citronen innehåller s.k. flavonoider som är viktiga antioxidanter. Det är även en viktig komponent som stimulerar vår matsmältning.

Citronens ” kemiska” struktur liknar magsaftens uppbyggnad, vilket triggar levern att producera mer galla och underlättar på så sätt matens resa ner till tarmen. Det medför att vi får en jämn insulinnivå samt att näring kan tas upp lättare. Citronvatten kan även hjälpa till vid svullen mage och förstoppning.

Visst, är citronen sur i smaken, men fakta är att den omvandlas biokemiskt vid matsmältningen och blir s.k. ”basisk” föda. Därav antiinflammatorisk.

Mer om Syra-bas balansen nästa gång.

Levern:

Citratet som finns i citronjuice tillsammans med citronsyran har visat sig, genom många studier kunna hjälpa leverns funktion att göra sig av med toxiner.

Citronskalet har en positiv effekt på fettlever samt att kunna sänka kolesterol. Och ämnet Hesperiden, en bioflavonid skyddar levern mot skada.

Njurar:

Citron kan höja citratnivån i urinen, vilket kan motverka bildandet av urin sten

.

Huskuren vid urinvägsinfektion:

Pressa saft av 2 – 3 citroner och drick!

Blodkärl:

Hålla ådror och kärl flexibla, reducerar att ”plack” fastnar i ådrorna, förbättrar blodcirkulation och reducerar inflammationer.

Vintertrött hud:

Eftersom citron är så rik på antioxidanter och C-vitamin är den välgörande för vår hud som är en av kroppens stora organ. Antioxidanter skyddar oss mot fria radikaler, som påverkar huden negativt så att huden åldras fortare, så men intag av citron/citronvatten regelbundet så stimulerar vi produktionen av kollagen, vilket är väsentligt för att släta ut de fina linjerna i huden.

Varför är det bra att börja dagen med ett glas varmt/rums tempererat citronvatten?

Enligt äldre hälsotradition, sa man att man bör börja dagen med ½ liter vatten, för att ”skölja kroppen”. Väcka kroppen med att tillsätta vätska som är viktigt efter en natts sömn. För när vi sover jobbar kroppen för fullt att reparera och bygga upp med att hjälpa bla levern och lymfan, som är vår städpatrull.

Ibland, så vaknar vi med huvudvärk, torr hud, muntorrhet, trötthet och svullnad som skulle kunna vara ett tecken på vätskebrist, som vi kan reglera med att börja dagen med ett stort glas citronvatten på fastande mage.

Samtidigt ökar det energinivån hos oss, Prova!

Bakterier och inflammationer i munhålan kan också reduceras med hjälp av citronvatten.

Fotbad för vintertrötta fötter:

Rosmarin. Gärna färsk, men det går bra med torkad också.

Skivad Citron 2 – 3 st.

Bikarbonat 1 msk.

Kokosolja 1 msk

Gör så här:

Lägg färsk Rosmarin i en kastrull med vatten, koka upp lite lätt och låt det dra 5–10 min, så det blir rosmarin te.

Fyll en fotbadskål, med bikarbonat, rosmarin te. Rör om så bikarbonat blandar sig med rosmarin teet.

Lägg i kokosolja. Blanda igen.

Sen lägger du i skivad citron och fyller på med mer varmt vatten till önskad mängd.

Citron är utan tvekan en fantastisk ”solfrukt”, eller hur?