Frukost är en förutsättning för att få en bra start på dagen. Den ger dig den energi du behöver för att orka fram till lunch. En bra bas med långsamma kolhydrater såsom fil/yoghurt eller gröt tillsammans med nötter och fröer, bär och frukt är sunt tänkt.
När vi hör ordet gröt, så går våra tankar oftast till havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk.
Men idag, vill jag dela med mig av andra varianter av gröt och deras ändamål, under temat ” Mat som medicin”.
Hirs (hel) eller hirsmannagrynsgröt:
En mineralgruva – glutenfri – basisk – antiinflammatorisk.
Höga halter av magnesium, järn, kalium, kisel, fosfor och fluor. Fleromättade fettsyror och protein. Hirs är lättsmält och därför bra vid magtarmbesvär, och även vid Candida. Enligt österländsk medicin stärker den njurar, mjälte och bukspottkörteln.
Hirs är också känt som ” The Queen of the grain”.
Bovetegröt: Basisk – glutenfri – lättsmält -antiinflammatorisk.
Här används hel bovete/krossad bovete eller boveteflingor. Eftersom bovete är lättsmält är det bra dietmat vid mag och tarmbesvär, såsom känslig tarmslemhinna eller diarré. Innehåller höga värden av aminosyran Lysin, som är känt för sina egenskaper vid herpesinfektioner. Åter igen en mineralgruva med höga värden av kalcium, järn, magnesium, kisel och fluor.
Rutin, är en flavonoid / antioxidant och finns i bovete. Rutin stärker bla kapillärer, blodkärl, ökar cirkulationen samt reducerar blodtryck.
Dinkelgröt: Fullkorn med både kli och grodd kvar – näringsrik – bra proteinkälla.
Här används hel dinkel/dinkelflingor/ dinkelmannagryn. Dinkel även kallat Spelt är ett urvete som odlades redan på stenåldern och är väldigt näringsrikt, med bla B1, B2, B6, magnesium, kalcium, kalium, järn, zink och fosfor, och höga halter av protein, aminosyror,fett och fibrer. Används likvärdigt som vete
och innehåller gluten. Personer som är
känsliga för gluten, brukar kunna tåla dinkel
bra. Dinkel anses stärka immunförsvaret. Bra
vid alla former av mag-tarmbesvär såsom
diarré, förstoppning, inflammationer i tarmen
eller matsmältningsbesvär. Kroniska infektioner,
och för att stärka vår hjärnhälsa.
Korngröt: Basisk – högt fiberinnehåll
Här används hel korn/kornflingor. Gröt som
är gjort på hel korn kan ha en lite lätt laxerande
effekt. Eftersom korngryn har ett
högt fiberinnehåll bryts det ned långsammare
i tarmen och du håller dig mätt längre.
Blötlägg gärna kvällen innan för att minska
koktiden och koka gröten med vatten eller tex
havremjölk. Här har du en naturlig källa av
kalcium, järn och protein. Snällt mot mage
och tarm och om man besväras av Candida.
Perfekt gröt för att reglera ditt blodsocker.
Rågmjölsgröt: Stärkande fullkorn – kalium – magnesium – kalcium
Här har vi ett sädesslag som anses vara ett
”hårt sädesslag” med en naturlig ”bitter” smak
och av den anledningen stärker din lever,
gallblåsa mjälte och bukspottkörtel. Stärker
dina blodkärl och skelett samt hår och naglar.
Rågmjölsgröt är gott, mättande och nyttigt.
Vårt uttalande att ”ha råg i ryggen” kommer
säkert ifrån bilden av råg, som kännetecknas
av dess ”styrka” i olika sammanhang.
Havregrynsgröt : Fibrer – vitaminer – mineraler
Sänker kolesterolhalten, reglerar blodsockernivån,
stärker hjärtats muskulatur och
ökar energin i kroppen. Innehåller många av
våra B-vitaminer såsom B1, B2 och B3 samt
mineralerna kalcium, Järn, kalium, fosfor,
kisel och koppar.
Jag vill gärna dela med mig av ett recept på
huskur för att sänka kolesterol som jag fick
lära mig i Tyskland:
Havregrynsgröt, 1–2 msk havrekli på gröten
och havremjölk. Mitt eget tillägg skulle vara
att ha på lite bär och nötter /fröer också.
Amarant gröt : Glutenfri – basisk – kalcium – protein -antiinflammatorisk
Intressant just för dess mycket höga halt
av kalcium och protein. Samt aminosyran
Lysin som används vid herpesinfektioner.
Innehåller mer järn än många andra fröer.
Amarant används ofta som dietmat vid
magtarmbesvär. I och med att den är
basisk så är den perfekt om man önskar inta
en antiinflammatorisk kosthållning.
Min rekommendation är:
Prova och smaka dig fram.
Alternera mjölk med någon växtmjölk.
Lägg till någon torkad, blötlagd frukt tex katrinplommon,
aprikos eller fikon tillsamman med färska
bär, fröer och nötter.
Mannagrynsgröt:
Görs på mjölkärnan av proteinrika och
hårda sädesslag tex vete. Har därav mindre
fibrer jämfört med annan gröt men är
lättsmält.
// Ulrika Wahlstedt